Varmepumpe

Østigard Borettslag

Retningslinjer for varmepumpe

 

Det har blitt vist interesse for installasjon av luft-til-luft varmepumpe i borettslaget.

Installasjon av luft-til-luft varmepumpe regnes som fasadeendring og må derfor godkjennes av styret på forhånd. Styret har derfor laget retningslinjer for installasjon av luft-til-luft varmepumpe i borettslaget og kriterier for den skriftlige søknaden.

Retningslinjer for luft-til-luft varmepumpe i Østigard Borettslag

  • Installasjon og demontering av varmepumpen skal utføres av fagfolk med f-gass sertifisering som jobber i f-gass sertifisert bedrift.
  • Varmepumpen skal være av et etablert merke og av høy kvalitet som er tilpasset nordisk klima.
  • Det skal velges en så støysvak varmepumpe som mulig – Som hovedregel må en varmepumpe ikke forårsake mer lyd enn ved 35 dB målt utenfor leiligheten eller huset til naboen. Dette for både hørbar og ikke hørbare lyder (DbA og DbC). Beboer plikter å gjøre seg kjent med og oppdatere seg på gjeldende regelverk for støygrenser.
  • Dersom det ved måling på noe tidspunkt viser seg at varmepumpen skaper støy over gjeldende tillatte verdier er beboer ansvarlig for å redusere støyen, f.eks ved å bygge inn utedelen med lydisolerende materialer eller bytte den ut med en mer støysvak modell. Styret kan kreve at varmepumpen demonteres dersom den ikke tilfredsstiller støykravene.
  • Varmepumpen må monteres med hensyn til vibrasjonsstøy dvs. på stativ på betonggulv eller med vibrasjonsdempere ved veggmontering.
  • Beboer er ansvarlig for å gjennomføre støymåling for egen regning dersom en nabo mener anlegget støyer for mye. Beboer kan avvise dette dersom det nylig er foretatt støymåling (6 mnd).
  • Man bør unngå å feste utedelen til vegg til soverom med mindre man er sikker på at vibrasjonsdemperne tar bort vibrasjonsstøyen.
  • Utedelen skal plasseres på et sted som skaper minst mulig støy for naboene ved siden av, over eller under.
  • Utedelen kan monteres på terrasse/balkong på forsiden eller baksiden, ikke på skillevegger, på fasader utenom terrasser/balkonger eller på tak. Utedelen skal ikke monteres slik at øverste kant er høyere enn rekkverket på terrassen, slik at den ikke synes for allmennheten.
  • Utedelen skal ikke monteres slik at terrassedør eller vinduer ikke kan åpnes fullt ut.
  • Kondensvann fra utedelen må kunne renne fritt ned i terrassens takrenne, i avløp eller ut i naturen og på en slik måte at kondensvannet ikke skaper problemer med dannelse av issvuller, frostsprengning vannsøl eller fuktinntrengning i bygningen.
  • Kondensvann fra innedelen må ledes ut av leiligheten og ned i takrenne, i terrassens takrenne, avløp eller ut i naturen og på en slik måte at kondensvannet ikke skaper problemer med dannelse av issvuller, frostsprengning vannsøl eller fuktinntrengning i bygningen.
  • Avløpsrør må eventuelt frostsikres dersom det er fare for at de tettes ved ising.
  • Rør og ledninger som er synlig for allmennheten skal ha samme farge som bygningen.
  • Demontering og remontering av utedelen i forbindelse med rehabilitering/oppussing av fasader bekostes av eier og skal utføres av fagfolk med f-gass sertifisering som jobber i f-gass sertifisert bedrift.
  • Varmepumpen skal ha regelmessig ettersyn. Andelseier er selv ansvarlig for reparasjon av evt skader. Styret krever inngåelse av serviceavtale med årlig ettersyn og vedlikehold av fagfolk med f-gass sertifisering som jobber i f-gass sertifisert bedrift.
  • Andelseier er ansvarlig for at gjennomføringer gjennom yttervegg gjøres forskriftsmessig og tett slik at fuktskader og kulde tap ikke oppstår.
  • Alle kostnader til utbedring av skader eller ekstra vedlikehold som kan tilskrives varmepumpen eller installasjon av denne må dekkes av beboer. Dette gjelder også skader eller liknende som oppstår etter at varmepumpen er fjernet.
  • Ved salg av leiligheten plikter selger seg til å gjøre ny eier kjent med vilkårene for varmepumpeinstallasjonen (denne beskrivelsen).
  • Før montering må det sendes en skriftlig søknad til styret. Det er ikke lov å montere varmepumpe før man har fått styrets godkjennelse.

 

Den skriftlige søknaden til styret skal inneholde følgende opplysninger.

  1. Oppgitt utvendig støynivå (db), minimum og maksimum og målt avstand til enhet. Beregnet støynivå til nærmeste naboer innvendig og utvendig.
  2. Installatør av varmepumpen med kontaktinformasjon på installatør og bedrift, og bekreftet f-gass sertifisering for begge.
  3. Varmepumpemodell for innedel og utedel
  4. Håndtering av kondensvann inne- og utedel, erklæring om at kondensvann blir ledet unna på forsvarlig måte jfr veiledningen.
  5. Plassering og beskrivelse av innedelen og innedelens luftstrøm

Varmepumper som blir montert i strid med reglene vil bli demontert på eiers bekostning.

 

Last ned retningslinjer: Retningslinjer for varmepumpe – Østigard Borettslag

Print Friendly, PDF & Email
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Denne websiden bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på våre websider.